Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Skąd się biorą produkty ekologiczne?- realizacja ogólnopolskiego programu edukacyjnego

W minionym tygodniu nasza grupa realizowała ogólnopolski program edukacyjny „Skąd się biorą produkty ekologiczne” opracowany przez Główny Inspektorat Sanitarny we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem programu było zwiększanie świadomości i wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego oraz budowanie właściwych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat.

Przedszkolaki rozpoczęły przygodę z programem od zapoznania z produktami ekologicznymi, które  dzieci  przyniosły do przedszkola. Po obejrzeniu produktów dzieciaki wspólnie spostrzegły i wyłoniły znaczek EKO. Po określeniu celu zajęć przystąpiliśmy do oglądania filmu animowanego „Skąd się biorą produkty ekologiczne”. Dostarczył nam szczegółowych informacji na temat symbolu listka Eko oraz pochodzenia produktów nim oznaczonych. Dowiedzieliśmy się również, dlaczego takie produkty warto wybierać, jak wygląda uprawa ekologicznych produktów oraz codzienna praca rolnika, za którą w gospodarstwie ekologicznym otrzymuje certyfikat zdrowych produktów. Ogromną przyjemność sprawiła przedszkolakom degustacja wybranych produktów ekologicznych. Najpierw jednak odświeżyliśmy zasady prawidłowego mycia rąk i higienicznego spożywania posiłków. Dzieci dowiedziały się, że EKO oznacza naturalne, czyli takie, które nie ma żadnych sztucznych, niezdrowych dodatków. Następnie przypomnieliśmy sobie, jak wygląda Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności fizycznej oraz co należy robić, aby prowadzić zdrowy styl życia, gdyż sami z produktów oraz potrzebnych atrybutów stworzyliśmy tę piramidę. Dzieciakom przypadły do gustu ich nowe „Ekoimiona” nadane na zakończenie zajęć. W ramach realizacji programu pięciolatki również zagospodarowały warzywno – ziołowy ogródek ekologiczny w naszym ogrodzie. Przedszkolaki miały okazję do posmakowania produktów ekologicznych, oraz wykonania zdrowych ciastek z produktów ekologicznych. Kulinarne zabawy przyczyniły się do rozwijania zdrowych nawyków żywieniowych oraz dbałości o higienę. Propagowanie zdrowego stylu życia w naszej grupie odbyło się także poprzez prowadzenie zajęć ruchowych i zachęcanie dzieci do aktywności fizycznej. Realizacja podjętych działań pozwoliła na osiągnięcie zamierzonych celów programu.