KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Rozkład dnia

Ramowy rozkład dnia w Publicznym Przedszkolu Samorządowym w Łuszczanowicach

w roku szkolnym 2019/2020

Część I – poranna

6:00 - 8:20

Schodzenie się dzieci. Zajęcia opiekuńcze. Inicjowanie rozmów z dziećmi na bliskie im tematy. Zabawy samodzielne – tworzenie warunków umożliwiających dzieciom swobodny rozwój, zabawę w poczuciu bezpieczeństwa, stwarzanie sytuacji zabawowych służących realizacji pomysłów dzieci. Praca indywidualna o charakterze wyrównawczo-stymulującym oraz praca z dzieckiem zdolnym. Zabawy integrujące grupę. Poranne ćwiczenia gimnastyczne. Zabawy rytmiczne.

8:20 - 8:30

 Przygotowanie do śniadania – czynności porządkowe, czynności higieniczne i samoobsługowe w łazience.

8:30 - 8:50

 Śniadanie – realizacja założeń programowych z zakresu kształtowania nawyków higienicznych i kulturalnych oraz w zakresie dbałości o zdrowie Realizacja założeń programowych w zakresie prawidłowego posługiwania się sztućcami (widelcem nożem )nalewania z dzbanka napoju smarowania chleba i komponowania kanapek . Kulturalne zachowywanie się przy stole , dbałość o zdrowie .

8:50 - 9:00

Czynności higieniczne i samoobsługowe w łazience. Doskonalenie czynności samoobsługowych i higienicznych – mycie zębów.

Część II-główna

9:00 - 11:20

Zajęcia kierowane z całą grupą w oparciu o program wychowania przedszkolnego. Organizowanie zabaw twórczych, ruchowych, stymulujących rozwój dzieci.Czynności samoobsługowe przed wyjściem na spacer, do ogrodu przedszkolnego (nauka ubierania się, wiązania sznurowadeł, zapiania guzików, suwaków – doskonalenie czynności). Zabawy samodzielne w ogrodzie, zajęcia ruchowe, zabawy tropiące, obserwacja środowisk przyrodniczych i społecznych. Zabawy z językiem obcym nowożytnym, religia na wniosek rodziców, rytmika.   

11:20 - 11:30

Przygotowanie do obiadu. Czynności higieniczne i samoobsługowe. Pełnienie dyżuru –np. nauka nakrywania stołu do obiadu.

11:30 - 12:00

Obiad– celebrowanie posiłku. Realizacja założeń programowych w zakresie prawidłowego posługiwania się sztućcami (widelcem, łyżką,), nalewania z dzbanka napoju, nalewania zupy z wazy łyżką wazową, nakładanie ziemniaków i mięsa . Kulturalne zachowanie się przy stole, dbałość o zdrowie. 

Część III-poobiednia

12:00 – 14:00 Relaks, odpoczynek dzieci, leżakowanie (3-latki), słuchanie muzyki relaksacyjnej -wyciszenie, kwadrans na czytanie; zabawy swobodne w/g zainteresowań dzieci, zabawy w ogrodzie przedszkolnym, wycieczki, spacery, zajęcia z oferty dodatkowej, realizacja programów rozszerzających podstawę programową.  Zabawy z językiem obcym nowożytnym, religia na wniosek rodziców.  

13:50 - 14:00

Przygotowanie do podwieczorku – czynności higieniczne i samoobsługowe

14:00 - 14:30

Podwieczorek – kultura spożywania posiłków.Realizacja założeń programowych w zakresie prawidłowego posługiwania się sztućcami (widelcem nożem) nalewania z dzbanka napoju smarowania chleba i komponowania kanapek . Kulturalne zachowywanie się przy stole , dbałość o zdrowie .

14:30 – 17:00.

 Samodzielna zabawa dzieci – podejmowanie różnorodnych form działania przy niewielkim udziale nauczyciela. Praca indywidualna z dziećmi o charakterze wyrównawczo-‑stymulującym oraz praca dzieckiem zdolnym, dostosowanie zadań do możliwości dzieci. Zabawy w ogrodzie przedszkolnym. Rozchodzenie się dzieci.