Jadłospis
Poniedziałek 01.09.2025
Śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, chleb pszenny i razowy,
masło, ser żółty, kabanos, ogórek świeży, herbata z cytryną
Obiad: Zupa Fasolowa z ziemniakami Potrawka drobiowa z warzywami,
ziemniaki puree, surówka kompot
Podwieczorek: Kluski parowe z sosem owocowym 2szt/os, herbata
Wtorek 02.09.2025
Śniadanie: Chleb pszenny i ziarnisty, masło, pasta twarogowa, szczypior, rzodkiewka,
kawa zbożowa na mleku, herbata z cytryną.
Obiad: Pomidorowa z makaronem Pierogi z serem 3szt Kompot
Podwieczorek: Jogurt naturalny z musem owocowym– wyrób własny,
chrupki kukurydziane, jabłko, herbata miętowa
Środa 03.09.2025
Śniadanie: Kasza manna na mleku, chleb pszenny i razowy, masło, twarożek naturalny, pomidor, herbata z cytryną
Obiad: Barszcz biały z białą kiełbasą i jajkiem
Schab w sosie , puree ziemniaczane, surówka buraczki na zimno kompot
Podwieczorek: Kawa zbożowa na mleku, Piernik – wyrób własny, mandarynka, herbata owocowa
Czwartek 04.09.2025
Śniadanie: Chleb pszenny i ziarnisty, masło, parówka, keczup, ogórek świeży słupek,
herbata z cytryną
Obiad: Ogórkowa z ryżem, stripsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych, ziemniaki
z koperkiem, surówka, kompot
Podwieczorek: Owocowy mix, wafle suche krążki, herbata owocowa
Piątek 05.09.2025
Śniadanie: Jajecznica na maśle, Chleb pszenny i ziarnisty, masło, warzywa 3 rodzaje,
herbata z cytryną
Obiad: Krem dyniowy z groszkiem ptysiowym Dorsz panierowany w migdałach, ziemniaki,
surówka z kiszonej kapusty
Podwieczorek: Kisiel wiśniowy – wyrób własny, wafle ryżowe, banan, herbata z cytryną
Uwaga! Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie!
Szczegółowe etykiety produktów dostępne u Intendenta przedszkola. Napoje serwowane do posiłków zawierają dopuszczalna zawartość cukru zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.
Informacja dotycząca alergenów:
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 Załącznik nr II do wyżej wymienionego Rozporządzenia określa substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
W myśl Rozporządzeniem przekazujemy informacje, iż w odniesieniu do danej żywności/danego posiłku/ może wystąpić kwestia związana z alergiami i nietolerancją pokarmową.
14 alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne
Numer alergenu od 1 do 14 podawane będą w jadłospisie. Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).