Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Poniedziałek  01.09.2025

Śniadanie:  Płatki kukurydziane z mlekiem, chleb pszenny i razowy,
masło, ser żółty, kabanos, ogórek świeży, herbata z cytryną

Obiad:  Zupa Fasolowa z ziemniakami Potrawka drobiowa z warzywami,
ziemniaki puree, surówka kompot  
 Podwieczorek: Kluski parowe z sosem owocowym  2szt/os, herbata
Wtorek 02.09.2025

Śniadanie: Chleb pszenny i ziarnisty, masło, pasta twarogowa, szczypior, rzodkiewka,
kawa zbożowa na mleku, herbata z cytryną.

Obiad: Pomidorowa z makaronem Pierogi z serem 3szt Kompot
Podwieczorek: Jogurt naturalny z musem owocowym– wyrób własny,
chrupki kukurydziane, jabłko, herbata miętowa

Środa 03.09.2025

Śniadanie: Kasza manna na mleku, chleb pszenny i razowy, masło, twarożek naturalny,  pomidor, herbata z cytryną

Obiad: Barszcz biały z białą kiełbasą i jajkiem

Schab w sosie , puree ziemniaczane, surówka buraczki na zimno kompot
Podwieczorek
: Kawa zbożowa na mleku, Piernik – wyrób własny, mandarynka, herbata owocowa

Czwartek 04.09.2025

Śniadanie: Chleb pszenny i ziarnisty, masło, parówka, keczup, ogórek świeży słupek,
herbata z cytryną
Obiad
: Ogórkowa z ryżem, stripsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych, ziemniaki
z koperkiem, surówka, kompot
Podwieczorek: Owocowy mix, wafle suche krążki, herbata owocowa
Piątek 05.09.2025

Śniadanie: Jajecznica na maśle, Chleb pszenny i ziarnisty, masło, warzywa 3 rodzaje,
herbata z cytryną

Obiad: Krem dyniowy z groszkiem ptysiowym Dorsz panierowany w migdałach, ziemniaki,
surówka z kiszonej kapusty
Podwieczorek: Kisiel wiśniowy – wyrób własny, wafle ryżowe, banan, herbata z cytryną

Uwaga! Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie!

Szczegółowe etykiety produktów dostępne  u Intendenta przedszkola.  Napoje serwowane do posiłków zawierają dopuszczalna zawartość cukru  zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.

Informacja dotycząca alergenów:

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 Załącznik nr II do wyżej wymienionego Rozporządzenia określa substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

W myśl Rozporządzeniem przekazujemy informacje, iż w odniesieniu do danej żywności/danego posiłku/ może wystąpić kwestia związana z alergiami i nietolerancją pokarmową.
14 alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne

Numer alergenu od 1 do 14 podawane będą w jadłospisie. Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).

godziny posiłków