Jadłospis
Poniedziałek 28.04.2025
Śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, chleb pszenny i orkiszowy, masło, wędlina, sałata, herbata z cytryną (1,6,7)
Obiad: Kapuśniak z kiszonej kapusty, potrawka ryżowa z kurczakiem i warzywami, kompot. (1,3,6,7,9)
Podwieczorek: Jogurt owocowy – wyrób własny, wafle suche krążki, owoc, herbata owocowa. (1,7)
Wtorek 29.04.2025
Śniadanie: Chleb pszenny i razowy, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, papryka świeża, herbata z cytryną (1,3)
Obiad: Zupa ryżowa, ziemniaki, karczek duszony w sosie własnym, z kapusty pekińskiej, kompot. (1,3,6,7,9)
Podwieczorek: Kasza manna na mleku z musem malinowym – wyrób własny, owoc, herbata ziołowa.(1,3)
Środa 30.04.2025
Śniadanie: Chleb pszenny i ziarnisty, masło, ser żółty, kabanos, ogórek świeży, herbata z cytryną (1,3,6,7)
Obiad: Barszcz ukraiński, pyzy z mięsem, surówka wiosenna, kompot. (1,3,6,9)
Podwieczorek: Zapiekanki z szynką i serem, papryka świeża, herbata owocowa. (1,7)
Czwartek 01.05.2025
********************************************
Piątek 02.05.2025
Śniadanie: Mleko, chleb pszenny i razowy, masło, wędlina, pomidor, herbata z cytryną (1,6,7)
Obiad: Zupa ogórkowa, naleśniki z serem, owoc, kompot (1,3,4,7)
Podwieczorek: Kanapki z wędliną i warzywami, herbata ziołowa. (1,6,7)
Uwaga! Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie!
Szczegółowe etykiety produktów dostępne u Intendenta przedszkola. Napoje serwowane do posiłków zawierają dopuszczalna zawartość cukru zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.
Informacja dotycząca alergenów:
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 Załącznik nr II do wyżej wymienionego Rozporządzenia określa substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
W myśl Rozporządzeniem przekazujemy informacje, iż w odniesieniu do danej żywności/danego posiłku/ może wystąpić kwestia związana z alergiami i nietolerancją pokarmową.
14 alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne
Numer alergenu od 1 do 14 podawane będą w jadłospisie. Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).