Jadłospis
Poniedziałek 14.04.2025
Śniadanie: Kasza manna na mleku, chleb pszenny i orkiszowy, masło, wędlina, rzodkiewka, herbata z cytryną (1,6,7)
Obiad: Zupa ryżowa, zapiekanka makaronowa z mięsem i warzywami, kompot. (1,3,6,7,9)
Podwieczorek: Jogurt owocowy – wyrób własny, wafle suche krążki, owoc, herbata owocowa. (1,7)
Wtorek 15.04.2025
Śniadanie: Chleb pszenny i razowy, jajecznica ze szczypiorkiem, papryka świeża, herbata z cytryną (1,3)
Obiad: Zupa jarzynowa z makaronem, ziemniaki, schab duszony w sosie własnym, surówka z ogórków kiszonych, kompot. (1,3,6,7,9)
Podwieczorek: Babka piaskowa – wyrób własny, owoc, herbata lipowa.(1,3)
Środa 16.04.2025
Śniadanie: Chleb pszenny i ziarnisty, masło, wędlina, warzywa, żurek z jajkiem i kiełbasą, herbata z cytryną (1,3,6,7)
Obiad: Zupa pieczarkowa z makaronem, ziemniaki, kotlet drobiowy, mizeria, kompot. (1,3,6,9)
Podwieczorek: Budyń czekoladowy – wyrób własny, wafle ryżowe, owoc, herbata owocowa. (1,7)
Czwartek 17.04.2025
Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, chleb pszenny i ziarnisty, masło, wędlina, papryka kolorowa, herbata z cytryną (1,6,7)
Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami, kasza gryczana, wątróbka drobiowa duszona, surówka z kapusty białej, kompot. (1,6,7,9)
Podwieczorek: Linga pszenna, nutella – wyrób własny, owoc, herbata owocowa. (1,3,7)
Piątek 18.04.2025
Śniadanie: Mleko, chleb pszenny i razowy, masło, wędlina, pomidor, herbata z cytryną (1,6,7)
Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem, ziemniaki, kotlet rybny, surówka z kapusty kiszonej, lemoniada z miodem i cytryną (1,3,4,7)
Podwieczorek: Kanapki z wędliną i warzywami, herbata ziołowa. (1,6,7)
Uwaga! Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie!
Szczegółowe etykiety produktów dostępne u Intendenta przedszkola. Napoje serwowane do posiłków zawierają dopuszczalna zawartość cukru zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.
Informacja dotycząca alergenów:
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 Załącznik nr II do wyżej wymienionego Rozporządzenia określa substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
W myśl Rozporządzeniem przekazujemy informacje, iż w odniesieniu do danej żywności/danego posiłku/ może wystąpić kwestia związana z alergiami i nietolerancją pokarmową.
14 alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne
Numer alergenu od 1 do 14 podawane będą w jadłospisie. Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).