KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Jadłospis

Poniedziałek 14.09.2020


Śniadanie: Kakao na mleku, chleb pszenny i razowy, masło, szynka wiejska, ogórek świeży, herbata z cytryną. (1,3,6,7)
Obiad: Kapuśniak z białej kapusty (warzywa korzeniowe, koper, natka pietruszki, sól, pieprz, kapusta biała), spaghetti z warzywami, kompot (mieszanka owocowa mrożona) (1,3,6,7,9)
Podwieczorek: Kawa zbożowa na mleku, ciasto ucierane z jabłkiem, pomarańcza, herbata owocowa (7)


Wtorek 15.09.2020


Śniadanie: Chleb pszenny i ziarnisty, masło, szynka polska, herbata z cytryną. (1,3,4,6,7)
Obiad: Zupa brokułowa z ryżem (warzywa korzeniowe, ryż, brokuł, , natka pietruszki, sól, pieprz) ziemniaki, schab duszony w sosie, surówka z selera (seler, marchew, rodzynki, sól, pieprz), woda z cytryną (1,3,6,7,9)
Podwieczorek: Makaron kokardki z musem truskawkowym, gruszka, napój owocowy. (1,3,6,7)


Środa 15.09.2020


Śniadanie: Chleb pszenny i orkiszowy, masło, jajko gotowane, szczypiorek, herbata z cytryną. (1,3,6,7)
Obiad: Zupa selerowa, kasza jęczmienna, pulpet gotowany , śmietankowy sos koperkowy ogórek kwaszony, kompot (mieszanka owocowa mrożona) (1,3,6,9)
Podwieczorek: Mleko, chleb wiejski, szynka wiejska, pomidor, herbata miętowa (1,3,7)


Czwartek 16.09.2020


Śniadanie: Chleb pszenny i ziarnisty, masło 82%, polędwica sopocka, papryka kolorowa, herbata z cytryną. (1,3,6,7)
Obiad: Zupa z fasolki szparagowej z makaronem (fasolka szparagowa, warzywa korzeniowe, natka pietruszki, pieprz, sól, makaron) ziemniaki, ryba z pieca, surówka z marchewki lemoniada z miodem i cytryną (1,4,7,9)
Podwieczorek: Kasza manna na mleku, mus jagodowy, jabłko, wafle ryżowe, herbata owocowa. (1,3,7)


Piątek 17.09.2020


Śniadanie: Chleb pszenny i razowy, sałatka jarzynowa (warzywa korzeniowe, ogórek kwaszony, jajko, jabłko, majonez, pieprz, sól), herbata z cytryną. (1,3,7)
Obiad: Krupnik z kaszy pęczak na żeberku z ziemniakami (warzywa korzeniowe, kasza pęczak, ziemniaki, pieprz, sól), naleśniki (mąka pszenna, jaja, mleko)
z twarożkiem waniliowym, winogrona, kompot (mieszanka owocowa mrożona). (1,3,6,7)
Podwieczorek: Bułka pszenna, masło, wędlina, sałata,herbata z cytryną. (1,3,6,7)


UWAGA: Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie

Szczegółowe etykiety produktów dostępne u Intendenta przedszkola
Napoje serwowane do posiłków zawierają dopuszczalna zawartość cukru zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r

Informacja dotycząca alergenów

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 Załącznik nr II do wyżej wymienionego Rozporządzenia określa substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

W myśl Rozporządzeniem przekazujemy informacje, iż w odniesieniu do danej żywności/danego posiłku/ może wystąpić kwestia związana z alergiami i nietolerancją pokarmową.
14 alergenów występujących w posiłkach:

1.Zboża zawierające gluten

2.Skorupiaki i produkty pochodne

3.Jaja i produkty pochodne

4.Ryby i produkty pochodne

5.Orzeszki ziemne (arachidowe)

6.Soja i produkty pochodne

7.Mleko i produkty pochodne

8.Orzechy

9.Seler i produkty pochodne

10.Gorczyca i produkty pochodne

11.Nasiona sezamu i produkty pochodne

12.Dwutlenek siarki

13.Łubin i produkty pochodne

14.Mięczaki i produkty pochodne

 

Numer alergenu od 1 do 14 podawane będą w jadłospisie.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza
( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie
o alergii występującej u dziecka

gify kwiaty