Jadłospis
Poniedziałek 02.06.2025
Śniadanie: Kluski lane na mleku, chleb pszenny i orkiszowy, masło, wedlina, papryka świeża, herbata z cytryną (1,7)
Obiad: Zupa brokułowa z ziemniakami, spaghetti, kompot. (1,3,6,7,9)
Podwieczorek: Budyń – wyrób własny, z musem owocowym, wafle suche
arbuz, herbata ziołowa.(1,3,7)
Wtorek 03.06.2025
Śniadanie: Płatki kukurydziane z mlekiem, chleb pszenny i razowy, wędlina,
herbata z cytryną (1,6)
Obiad: Zalewajka na żeberku z kiełbasa, makaron z serem, owoc, kompot. (1,3,6,7,9)
Podwieczorek: Bułka pszenna, masło, wędlina, ogórek świeży, herbata ziołowa.(1,3)
Środa 04.06.2025
Śniadanie: Chleb pszenny i ziarnisty, masło, sałatka warzywna, herbata z cytryną (1,3,7)
Obiad: Zupa jarzynowa z makaronem, ziemniaki, schab duszony w sosie własnym, surówka z kapusty młodej, kompot. (1,3,6,7,9)
Podwieczorek: Koktajl mleczny z owocami, chrupki kukurydziane, owoc, herbata owocowa. (1,6,7)
Czwartek 05.06.2025
Śniadanie: Chleb pszenny i ziarnisty, masło, jajecznica, szczypior, rzodkiewka,
herbata z cytryną (1,3)
Obiad: Rosół z makaronem, ziemniaki, mięso drobiowe, buraczki, kompot. (1,6,9)
Podwieczorek: Ciasto biszkoptowe z jagodami – wyrób własny, owoc, herbata owocowa. (1,3,7)
Piątek 06.06.2025
Śniadanie: Chleb pszenny i razowy, masło, pasta z tuńczyka, ogórek kiszony,
herbata z cytryną (1,4,7)
Obiad: Zupa grochowa z ziemniakami, racuchy drożdżowe, frużelina owocowa,
owoc, kompot (1,3,7)
Podwieczorek: Chleb pszenny i ziarnisty, masło, warzywa, wędlina, ser żółty,
herbata z cytryną. (1,6,7)
Uwaga! Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie!
Szczegółowe etykiety produktów dostępne u Intendenta przedszkola. Napoje serwowane do posiłków zawierają dopuszczalna zawartość cukru zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.
Informacja dotycząca alergenów:
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 Załącznik nr II do wyżej wymienionego Rozporządzenia określa substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
W myśl Rozporządzeniem przekazujemy informacje, iż w odniesieniu do danej żywności/danego posiłku/ może wystąpić kwestia związana z alergiami i nietolerancją pokarmową.
14 alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne
Numer alergenu od 1 do 14 podawane będą w jadłospisie. Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).