Jadłospis
Poniedziałek 22.09.2025
Śniadanie: Bułka kajzerka, wędlina, pasta jajeczna, warzywa, herbata z cytryną
Obiad:Zupa grochowa, Ziemniaki, mięso drobiowe, mizeria, kompot.
Podwieczorek: Jogurt naturalny z musli, owoc, herbata owocowa
Wtorek 23.09.2025
Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, chleb pszenny, razowy, serek topiony, warzywa, herbata z cytryną
Obiad:Zupa pieczarkowa z makaronem, Kasza gryczana, gulasz wieprzowy, surówka z białej kapusty, kompot
Podwieczorek:Galaretka , chrupki kukurydziane, owoc, herbata rumiankowa
Środa 24.09.2025
Śniadanie: Parówka, chleb pszenny, razowy, warzywa, herbata z cytryną
Obiad: Zupa ogórkowa, makaron z serem, owoc, kompot
Podwieczorek: Kasza manna z musem malinowym, wafle suche krążki, herbata owocowa
Czwartek 25.09.2025
Śniadanie: Bułka pszenna, razowa, twarożek naturalny, warzywa, herbata z cytryną
Obiad: Zupa brokułowa z makaronem, Ziemniaki, klops z jajkiem, surówka z kapusty pekińskiej, woda z miodem i cytryną
Podwieczorek: Piernik – wyrób własny, owoc, herbata ziołowa
Piątek 26.09.2025
Śniadanie: Ryż na mleku, wędlina, ser żółty, warzywa, herbata z cytryną
Obiad: Krupnik z kaszy pęczak, puree ziemniaczane, paluszki rybne, surówka z kapusty kiszonej, woda z miodem i cytryną
Podwieczorek: Tosty z wędlina i żółtym serem, ketchup, warzywa, jabłko, herbata z cytryną
Uwaga! Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie!
Szczegółowe etykiety produktów dostępne u Intendenta przedszkola. Napoje serwowane do posiłków zawierają dopuszczalna zawartość cukru zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.
Informacja dotycząca alergenów:
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 Załącznik nr II do wyżej wymienionego Rozporządzenia określa substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.
W myśl Rozporządzeniem przekazujemy informacje, iż w odniesieniu do danej żywności/danego posiłku/ może wystąpić kwestia związana z alergiami i nietolerancją pokarmową.
14 alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne
Numer alergenu od 1 do 14 podawane będą w jadłospisie. Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).