Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Poniedziałek 14.04.2025

Śniadanie: Kasza manna na mleku, chleb pszenny i orkiszowy, masło, wędlina, rzodkiewka, herbata z cytryną (1,6,7)

Obiad: Zupa ryżowa, zapiekanka makaronowa z mięsem i warzywami, kompot. (1,3,6,7,9)

Podwieczorek: Jogurt owocowy – wyrób własny, wafle suche krążki, owoc, herbata owocowa. (1,7)

Wtorek 15.04.2025

Śniadanie: Chleb pszenny i razowy, jajecznica ze szczypiorkiem, papryka świeża, herbata z cytryną (1,3)

Obiad: Zupa jarzynowa z makaronem, ziemniaki, schab duszony w sosie własnym, surówka z ogórków kiszonych, kompot. (1,3,6,7,9)

Podwieczorek: Babka piaskowa – wyrób własny, owoc, herbata lipowa.(1,3)

Środa 16.04.2025

Śniadanie: Chleb pszenny i ziarnisty, masło, wędlina, warzywa, żurek z jajkiem i kiełbasą, herbata z cytryną (1,3,6,7)

Obiad:  Zupa pieczarkowa z makaronem, ziemniaki, kotlet drobiowy, mizeria, kompot. (1,3,6,9)

Podwieczorek: Budyń czekoladowy – wyrób własny, wafle ryżowe, owoc, herbata owocowa. (1,7)

Czwartek 17.04.2025

Śniadanie: Płatki ryżowe na mleku, chleb pszenny i ziarnisty, masło, wędlina, papryka kolorowa, herbata z cytryną (1,6,7)

Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami, kasza gryczana, wątróbka drobiowa duszona, surówka z kapusty białej, kompot. (1,6,7,9)

Podwieczorek: Linga pszenna, nutella – wyrób własny, owoc, herbata owocowa. (1,3,7)
Piątek 18.04.2025

Śniadanie: Mleko, chleb pszenny i razowy, masło, wędlina, pomidor, herbata z cytryną (1,6,7)

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem, ziemniaki, kotlet rybny, surówka z kapusty kiszonej, lemoniada z miodem i cytryną (1,3,4,7)

Podwieczorek: Kanapki z wędliną i warzywami, herbata ziołowa. (1,6,7)

Uwaga! Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie!

Szczegółowe etykiety produktów dostępne  u Intendenta przedszkola.  Napoje serwowane do posiłków zawierają dopuszczalna zawartość cukru  zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r.

Informacja dotycząca alergenów:

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 Załącznik nr II do wyżej wymienionego Rozporządzenia określa substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji.

W myśl Rozporządzeniem przekazujemy informacje, iż w odniesieniu do danej żywności/danego posiłku/ może wystąpić kwestia związana z alergiami i nietolerancją pokarmową.
14 alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne

Numer alergenu od 1 do 14 podawane będą w jadłospisie. Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).

Godziny posiłków